Úsporné vaření v termovaku

Mnoho kuchařek jistě ví, že když dá uvařený pokrm pod peřinu, vydrží dlouho teplý, případně že rýže nám pod peřinou krásně "dojde". Co kdybychom však tento princip dotáhli ještě o krok dál, přestěhovali si modifikovanou "peřinu" přímo do kuchyně a používali ji k běžnému vaření?

Že je to přitažené za vlasy? Věřte tomu, že to funguje. A pokud nevěříte, snad vás tento článek přesvědčí.

Že je to zbytečné a předpotopní? Jsou i jiné způsoby, jak ušetřit energii při vaření, ale na rozdíl od některých je tato metoda takřka beznákladová. A jen tak mimochodem, myslí si dnes snad někdo, že ceny energií budou klesat?

Že je to moc komplikované? Ze své zkušenosti mohu říci, že úspora energie není jediná výhoda. Musíte sice začít dříve, ale během vaření v termovaku se o něj vůbec nemusíte starat. Za hodinu či dvě, které můžete klidně strávit mimo domov, je vařeno a vy se můžete pustit do jídla. 

 

Mám-li shrnout výhody termovaku, jsou to tyto:

- úspora energie

- úspora času - na vaření v termovaku není třeba dohlížet

- nehrozí nebezpečí připálení či rozvaření

- šetrný způsob přípravy potravin při zachování biologicky cenných látek

- po uvaření vydrží pokrm několik hodin teplý a kdykoli připravený ke konzumaci

- jeho výroba je velmi levná, pokud kreativně použijete běžně dostupný materiál

 

Pojďme si tedy termovak ušít.

Potřebujeme:

- na potah měkkou bavlněnou nebo lněnou látku; vhodné jsou i zachovalé části starých prostěradel (množství záleží na vzoru látky a na tom, jak dobře se nám podaří střih na látku poskládat)

- na výplň polystyrenové kuličky či nastrouhaný polystyren, ale možné je použít i přírodní materiály jako vlna, peří, apod. Výhodou polystyrenu je, že se dá celý vak prát.

- střih (ke stažení)

 

Pracovní postup:

1. Střih se skládá ze dvou dílů. Menší díl je na vrchní polštář, z většího dílu bude vlastní vak, do kterého se dává hrnec. Od každého dílu střihu vystřihneme z látky 4 kusy. Můžeme přidat na švy, pak se do vaku vejdou i větší hrnce, nebo také nemusíme a vyjde nám o něco menší varianta.

2. Polštář i vak šijeme obdobně. Přiložíme lícem k sobě 2 stejné díly a sešijeme okraj od jedné špičky látky ke druhé po nejdelší straně. Stejným způsobem sešijeme i druhé 2 díly. Poté přiložíme tyto sešité dvojice opět lícem k sobě a sešijeme je téměř kolem dokola. Vynecháme pouze cca 10cm velký otvor na plnění.

3. Vynechaným otvorem na plnění protáhneme látku lícem ven.

4. Připravíme si největší hrnec, jaký budeme chtít do vaku používat a začneme plnit spodní díl. Když máme zhruba půl vaku naplněno materiálem, můžeme ho začít tvarovat a to tak, že užší konec vaku vmáčkneme dovnitř, aby vzniklo jakési hnízdo pro hrnec. Zkusíme, jak hrnec sedí a případně přidáme výplň. Nejvhodnější množství výplně je takové, kdy látka není napnutá, hrnec je v prohlubni pěkně usazen, zcela ji vyplňuje, ale zároveň nevyčnívá ven. Polštář naplníme tak, aby v něm byla dostatečná vrstva izolačního materiálu (horem uniká nejvíce tepla), a po stranách přitom pěkně doléhal na vak. 

5. Prohlubeň je možné vyložit utěrkou, která jednak zlepšuje izolační vlastnosti a jednak chrání vnitřek vaku před ušpiněním.

Zásady vaření v termovaku:

- Tento způsob vaření se hodí pro všechny pokrmy, které se připravují zcela ponořené v tekutině, jako například polévky, dušená jídla, přílohy (rýže, brambory...), vajíčka, a to včetně jídel obsahujících maso.

- Přesný postup se bude lišit pokrm od pokrmu, v podstatě však princip vaření spočívá v tom, že suroviny uvedeme do varu, necháme vařit cca 1-2 minuty, abychom měli jistotu, že je celý obsah dostatečně prohřátý a rychle přemístíme do vaku. Maso a luštěniny je lépe vařit o něco déle. Teplo, které je v tuto chvíli v hrnci, stačí, aby se pokrm dovařil. Přehneme cípy utěrky přes hrnec a přiklopíme vrchním polštářem. Ujistíme se, že okraj polštáře dobře přiléhá k vaku a případně potřebným způsobem upravíme jeho tvar. 

- Použitý hrnec by měl mít pokličku, ze které neuniká pára a který má ucha po stranách (nikoli dlouhé držadlo).

- Hrnec necháme ve vaku tak dlouho, jak je potřeba k uvaření jídla a během této doby ho NEOTVÍRÁME. Ztratili bychom tak mnoho tepla. Při vaření je zpočátku třeba trochu experimentovat. Pokud dobu neodhadneme, tak prostě jídlo dovaříme na plotně. Orientační doba potřebná k uvaření různých druhů pokrmů:    

Pokrm Doba v termovaku
vajíčka na tvrdo 10min
zeleninová polévka 45min
brambory 45min
rýže     30-45min
dušené maso se zeleninou 2-3h

- Výhodou je, že všechny suroviny se ve vaku uvaří najednou, takže i když například polévku uvedeme do varu, nasypeme do ní nudle a dovaříme v termovaku, zelenina i nudle jsou uvařené tak akorát.

- Pokud vak neotevřeme, můžeme v něm jídlo nechat i několik hodin, aniž by se rozvařilo. Oceníme hlavně, když se chystáme odejít na nějakou dobu pryč. Po návratu stačí vyndat z vaku a servírovat. POZOR! Pokud bychom hrnec otevřeli, nebo z něj odebrali porci, nesmíme ho už do vaku vracet bez opětovného převaření. Kontaminace mikroby by v teple vaku mohla způsobit zkažení jídla.


 

 

Schůzka Ekotýmu
 
 

 

Bioklub v Kaplici

 Nabídka a další informace ke stažení: 
nabidka_bioklubu.doc (44,5 kB)

Vytvořit web zdarma Webnode